Værd at vide om Stevia

Sødemidlet, der udvindes af steviaplanten, er i sig selv en interessant historie. Få de vigtigste facts om stevia og steviol glucosid her:

Stevia kommer fra…
Paraguay og Brasilien, hvor den dyrkes i regnskoven. Den ligner krydderurten mynte, og har hvide blomster. Planten går også under det sigende navn candyleaf, og kan have et hint af lakrids i smagen.

Rent botanisk…
Hører Stevia til krysantemumfamilien, og ligner mest af alt en helt almindelig mynte.

Historisk set…
Har plantens egenskaber været kendt længe. Allerede i 1899 noterede botanikeren Moises Santiago Bertoni plantens medicinske virkninger, og beskrev, hvordan lokale indianerstammer i Brasilien og Paraguay siden 1500-tallet har drukket te af stevia-plantens søde blade for at holde symptomer på diabetes nede.

Brug steviol glycosid derhjemme…
Det fås nemlig som sødepulver, -dråber og -tabletter til brug i kaffen, teen eller madlavningen, ligesom det anvendes i produktionen hos flere og flere fødevareproducenter.

Den fulde sødme…
Sødemidlet er op til 300 gange sødere end sukker, men indeholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret.

I Japan…
Har man brugt sødemiddel udvundet af Stevia siden 1970’erne og man mener, at cirka 45% af alle sødede fødevarer i landet er sødet med stevia.

I Europa…
Blev sødemiddel udvundet af steviaplanten først godkendt i november 2011.

Herhjemme…
Har vi en førende forsker inden for stevia, nemlig Ph.d. Per Bendix Jeppesen, som er ekspert på området, og har studeret steviaplanten og dens virkestoffer for dens effekt på diabetes II. I dag står han på Aarhus Universitetshospital i spidsen for flere forsøg med stevia, der skal hjælpe diabetespatienter.

Den helt korrekte betegnelse…
Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) er en plante med meget søde blade, der efter forarbejdning til sødemidlet steviol glycosid (E960) kan anvendes som sødemiddel.



FUN er officiel læskedrikleverandør til DHF
 

Fun på Facebook